O

Twee jubilea: een doel.

Onno Borgeld

Raised

3,865
85% reached of my target amount €4,500

Still to go:

In 2024 viert de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) haar tweehonderdjarig jubileum. De viering van dit jubileum begint op 11 november 2023.
In 2024 hoop ik voor de 25e keer de 4Daagse van Nijmegen uit te lopen. De combinatie van deze beide jubilea kunnen, hoop ik, tot een heel mooi resultaat leiden. Ik wil graag lopen voor de KNRM.

Wie ben ik?

Ik ben Onno Borgeld, 76 jaar, ex-marineofficier en ex-jurist voor diverse vakbonden. Ik woon in de gemeente Zandvoort.
In 1969 heb ik voor de eerste keer de 4Daagse gelopen als militair. Dat was toen 40 km met 10 kilo bepakking. Sinds 2004 heb ik als burger de 30 km gelopen. Uiteindelijk heb ik dit jaar het cijfer 24 mogen halen. Dus in 2024 hopelijk de 25!

In mijn tiener jaren was ik actief bij de Wassenaarse Reddingsbrigade als strandwacht en als zweminstructeur. Vanwege mijn varende beroep weet ik hoe belangrijk een vrijwilligersorganisatie als de KNRM is. Daarom steun ik deze organisatie al decennia met overtuiging.

Het reddingstation Zandvoort komt in de periode 2023 tot 2026 voor grote kosten te staan. Het voertuig dat de reddingboot naar zee moet brengen (Zandvoort heeft geen haven) is aan vervanging toe en de afmetingen van dat nieuwe voertuig zijn groter dan het huidige (versleten) voertuig. Daarnaast moet in 2025 de ‘Annie Poulisse’ wegens ouderdom vervangen worden. Deze beide aanpassingen in de uitrusting van Station Zandvoort zijn duur en bovendien moet ook nog het botenhuis aangepast worden aan de afmetingen van het nieuwe materieel. Kortom alles bij elkaar: een hele goede reden om een crowdfunding actie te ondernemen.

Mijn doel: als ik de beide jubilea bij elkaar optel, kom ik tot de som 225. Wat zou het mooi zijn als er voor de KNRM een veelvoud van 225 opgehaald zou kunnen worden; bijvoorbeeld 4450 euro.


Wat wil ik ervoor doen? Natuurlijk wil ik in 2024 mijn jubileum, de 25e keer de 4Daagse uitlopen, volmaken. Maar voor die uitdaging moet je trainen. In het kader van de crowdfunding actie wil ik tenminste vijfhonderd km (na 11 november 2023) in de vorm van uitgezette wandeltochten lopen voor de 4Daagse en dan natuurlijk ook de 4Daagse zelf.


View all

Wandelen in maart

02-04-2024 | 20:34 Hour
Maart was voor mij jammer genoeg niet zo’n succesvolle wandelmaand. Dat komt omdat een oude blessure aan mijn rechter enkel weer opspeelde en ik daarom van mijn fysiotherapeut voorlopig met beperkingen van het lopen opgelegd kreeg. Daar houd ik me dus maar netjes aan. In maart heb ik maar 40 km afgelegd in drie wandelingen. Ik liep bijvoorbeeld van Bentveld naar Hoofddorp, met de wind in de rug wat wel zo prettig is, en nam de bus terug. Later die week liep ik samen met mijn wandelmaat de rondwandeling ‘Vlietroute’ rond Assendelft. Deze maakte deel uit van de serie wandelingen georganiseerd door de vereniging De Laatste Loodjes, in het kader van ‘Zaanstad 50 jaar’. Een flink deel van de route liep langs het water de Vliet. Het was een dag met prachtig wandelweer, en er hadden zich 70 deelnemers gemeld in het oude gemeentehuis van Assendelft.  De laatste wandeling was de 20 km van de ’30 van Zandvoort’. Dit was een massaal gebeuren. De oorspronkelijk geplande route door het Park Zuid-Kennemerland kon niet gelopen worden omdat deze deels onder water stond als gevolg van de vele regens in de afgelopen maanden. Het grondwaterpeil was gewoon te hoog geworden. Daarom was de route verlegd en liepen we van de uitspanning Parnassia via de Zeeweg naar Overveen. Daar werd de oorspronkelijke route weer opgepakt die ons via het Middenduin en het Visserspad terugvoerde naar Zandvoort. Met mijn nieuw aangemeten steunzolen hoop ik in april mijn ‘achterstand’ weer te kunnen inlopen! Onze oudste kleinzoon is nog te klein voor lange wandelingen, maar is wel heel trots op zijn KNRM pyjama (zie foto).